Eemanszaak / VOF

Eenmanszaak / VOF
De Vennootschap onder Firma (VOF) is gelijk gesteld aan de eenmanszaak in de behandeling van de jaarrekening. De belastingdienst ziet een VOF als een samenwerkingsverband van verschillende eenmanszaken.

Als eenmanszaak heb je in beginsel alle vrijheid om je jaarcijfers op te maken. Hoe je je administratie voert is naar eigen inzicht. De administratie moet voor een buitenstaander (lees: inspecteur) wel te controleren zijn. Er zit echter één addertje onder het gras, en dat is wederom de belastingdienst. Als eenmanszaak ben je verplicht in de aangifte inkomstenbelasting je omzet en je kosten te vernoemen om te komen tot de winst. Als de bezittingen en de schulden, die ook ingegeven worden, te vergelijken kan door de vermogensvergelijking de winst gecontroleerd worden. Dit is de vierkantscontrole van de belastingdienst.

Als eenmanszaak of VOF is een accountantsverklaring of een samenstelverklaring door een accountant niet verplicht. Zij kunnen vaak beter bij een administratiekantoor terecht. Een administratiekantoor heeft de dienstverlening afgestemd op de zzp’er en de kleinere MKB’er en kan je daarmee dus beter van dienst zijn.